Wij kijken uit naar de digitale Dag van het Literatuur- onderwijs!

In aanloop naar de Dag van het Literatuuronderwijs vroegen we aan de betrokken medewerkers bij Passionate Bulkboek naar welke lezingen en interactieve sessies ze zelf uitkijken. Hieronder vindt u onze tips!

Marketing- & communicatiemedewerker Astrid Boonstoppel tipt de sessie ‘Bruggen bouwen: Young Adult literatuur en klassiekers komen samen’:

“Ik ben erg benieuwd naar de workshop van Linda Ackermans. Zij stelt een werkvorm voor waarbij leerlingen in aanraking komen met een gecanoniseerd werk via een young adult roman, waardoor leesplezier én de ontwikkeling van de literaire competentie gecombineerd worden.”

 

Projectmedewerker Yvonne van Valen tipt de sessie ‘Non-fictie op de leeslijst’ Alex Boogers:

"Als liefhebber van het werk van Alex én non-fictie ben ik benieuwd naar zijn antwoord op de vraag welke plek deze genre op de leeslijst heeft. In deze tijd waarbij onderwerpen zoals Black Lives Matter, corona en emancipatie onze aandacht vragen, is die vraag actueler dan ooit. Alex Boogers wordt geïnterviewd door Michelle van Dijk"

 

Stagiaire Femke van de Griendt is razend benieuwd naar de sessie ‘Spiegels en vensters: inzicht in jezelf en anderen via literatuuronderwijs’ van Marloes Schrijvers:

"Marloes vertelt over de literatuurdidactiek die ze in het kader van haar promotieonderzoek heeft ontwikkeld, waarbij literatuur als middel tot inzicht in de mens z’n denken en handelen centraal staat.
Dat literatuur inzicht biedt, is voor mij een van de belangrijkste redenen om boeken te lezen, of algemener gezegd: om verhalen tot me te nemen. Ik kan niet wachten om te horen hoe dit kan worden toegepast in het literatuuronderwijs om de leesmotivatie onder jongeren te vergroten."

 

Projectmedewerker Resi van Halderen kijkt uit naar de sessie ‘Graphic novels voor de leeslijst’:

“Ik ben heel benieuwd naar wat Margreet de Heer en Willard Mans gaan vertellen over graphic novels in het literatuuronderwijs in hun workshop ‘Graphic Novels voor de Leeslijst’. Ze bespreken hoe dit genre tot nu toe wordt gebruikt binnen het onderwijs, wat de ervaringen zijn en welke mogelijkheden er zijn voor in de toekomst."

 

Marketing- en communicatiemedewerker Ellen Van Tichelt kijkt uit naar het gesprek tussen Arnon Grunberg en Sinan Çankaya

 

 "Deze zomer las ik ‘Mijn ontelbare identiteiten’, waarin Çankaya de verschillende spreidstanden beschrijft die hij in zijn jeugd heeft ervaren als zoon van Turkse arbeidsmigranten. Het boek bracht me veel inzichten in wat het betekent om op te groeien met een biculturele achtergrond in een samenleving die zich helaas nog steeds niet altijd bewust is van haar blinde vlekken. Ik ben benieuwd welke vragen de twee schrijvers elkaar zullen stellen als ‘zonen van’."

Projectleider Anouk Prins tipt de workshop ‘Ervaringsgericht Poëzieonderwijs’

 

“Thuis een kast vol poëzie, maar hoe krijg je leerlingen in de klas aan de gedichten? Voor mij is Woorden temmen deel 1 & 2 dé manier om jongeren hiervoor te enthousiasmeren. En laten twee van de schrijvers nu net hun betoog houden tijdens de Dag van het Literatuuronderwijs! Op 24 november verzorgen Kila van der Starre en Jeroen Dera een workshop poëzieonderwijs."

 

Senior projectleider Wilma van Raamsdonk kijkt er vooral naar uit om u te zien:

"Ik ben ervan overtuigd dat élke docent Nederlands in het vo en mbo van zijn of haar leerlingen lezers wil maken. Passionate Bulkboek staat deze docenten bij: met advies, inspiratie en kant en klaar in de courante lessen passende programma’s, maar ook in de vorm van gecertificeerde nascholing; zoals met ons (nu eenmalige) digitale symposium DLO. Dit jaar helaas géén volle zaal in De Doelen, maar zie ik u – online – op 24 november? Verwacht een rijk programma vol inspiratie en informatie wat u, met uw ticket voor álle 26 sessies, ook ná 24 november kan terugkijken. Tickets, inclusief certificaat en goed gevulde goodiebag, bestelt u in onze webshop."

Dag van het Literatuuronderwijs. DLO. De Doelen, 20 november 2018. Foto Marco De Swart

Deel deze pagina:

Nieuws