Lezen in het (v)mbo

Hoe krijgen we (v)mbo’ers aan het lezen? Young Adult schrijvers Jowi Schmitz en Cis Meijer gingen hierover in gesprek met Francisco van Jole.

11:00 - 12:00
Deelsessie 1
Online

Jowi Schmitz schrijft voor volwassenen en kinderen. Ze debuteerde in 2005 met Leopold, een roman over een man die kip wordt. In 2012 publiceerde ze haar eerste kinderboek Ik heet Olivia en daar kan ik ook niks aan doen, dat werd bekroond met de Vlag en Wimpel en de Duitse Luchs Preise. Daarna verschenen er nog allerlei andersoortige teksten, waaronder non-fictie boeken en journalistieke artikelen. Haar in 2016 verschenen jeugdroman Weg werd door de Volkskrant verkozen tot één van de beste YA romans van 2016 en is door de vakjury bekroond met de Dioraphte Literatour Prijs 2017 in de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig.

Cis Meijer is schrijfster van jeugdthrillers. Ze studeerde theater-, film- en televisiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Voordat ze begon te schrijven, werkte ze jarenlang als video-editor nieuwsreportages en misdaadseries. Haar debuut Verdoofd werd in 2014 genomineerd voor de Hebban Award voor beste YA-thriller. Afgelopen zomer is haar zesde jeugdthriller, Jacht, verschenen. Cis plaatst schrijfwedstrijden in haar jeugdthrillers. Op deze manier hoopt ze jongeren niet alleen meer aan het lezen, maar ook aan het schrijven te krijgen.

Deel deze pagina: