Beter verwoorden – Laat je zien

Met Arnon Grunberg, Marianne Koeman en Ronald Neervoort

Wat kan een geschreven tekst voor een leerling betekenen? Hoe kan literatuur de leerling sterker maken?

Aan de hand van een van de lessen uit de serie “9x Grunberg” introduceren we voor het eerst het wiki-platform Laat je zien, dat is gemaakt voor docenten literatuuronderwijs. Al deze informatie is vrij toegankelijk.

Op het wiki-platform staan negen voorbeeldlessen die in opdracht van de Grunberg Academie gemaakt zijn door een team van pedagogen, psychologen en docenten onder leiding van Marianne Koeman.

Laat je zien is een methode gemaakt voor docenten die ruimte geeft aan persoonlijke ontwikkeling, gesproken en geschreven taal, spel, beweging, verbeelding en presentatie.

 

11:00 - 12:00
Deelsessie 1
Online

In de workshop ging docent Nederlands Ronald Neervoort met een aantal leerlingen van het Vellesan College aan de slag met een van de lessen.

Wat boden deze lessen?

  • Inzicht geven in literatuur: lezen over andere werelden en levens van anderen zorgt ervoor dat je onverwachte kanten van jezelf leert kennen.
  • Begrip voor elkaar creëren: door het delen van eigen ervaringen en de koppeling met literatuur ontstaat verbinding in een bredere context.
  • Vergroten van het uitdrukkingsvermogen: van opbouw en formulering tot woorden en betekenissen.
  • Versterken van aandacht en bewustzijn: wie de grenzen van zijn uitdrukkingsvermogen verlegt, leert zijn leven zelf vorm te geven.

De onderwerpen van de serie “9x Grunberg” zijn: Verlangen, Intieme vrienden, Bereid, Tangaslip, Puber, Koffer, Ex, Gelukszoekers, Dagdroom.

Deel deze pagina: