Afkomst in hedendaagse literatuur

Iedere student krijgt er mee te maken; een lange lijst aan vaak witte, mannelijke schrijvers die volgens de instellingen gelezen moeten worden. Maar hoe verwerken we verschillende perspectieven in onze literatuurlijsten? En hoe zorgen we ervoor dat het literatuurlandschap voor eens en voor altijd een reflectie wordt van onze diverse samenleving?

Zaïre Krieger gaat in gesprek met auteurs Murat Isik, Iven Cudogham en dichter Amara van der Elst over de rol van hun afkomst in hun werk.

Ben Houdijk Chantal Ariëns
13:00 - 14:00
Deelsessie 2
Van Weelde Zaal

Iven Cudogham
Cudogham’s televisiecarrière kent een vliegende start als hij vanaf 2008 voor Emma TV een live primetime tienerprogramma mag presenteren; twee maanden na zijn debuut op Emma TV tekent hij al voor de presentatie van ‘Dream Night’, een live programma vanuit Artis voor chronisch zieke kinderen dat in alle ziekenhuizen van Nederland te zien is.

Zijn razendsnelle overstap in 2009 naar AT5 verbaast dan ook niemand. Op de Amsterdamse zender gaat hij ‘Basta’ presenteren, een populair educatief programma voor kinderen van groep 7 en 8, dat dagelijks wordt uitgezonden.

Het speelse gemak waarmee Iven zich weet te verplaatsen in de belevingswereld van kinderen blijft niet onopgemerkt; in 2010 wint hij de Lokale Omroep Award voor Grootste Presentatietalent. Juryleden als Jeroen Latijnhouwers (RTL 4), Marieke de Vries (NOS Journaal) en Fleur Wallenburg (NOS Headlines) roemen Iven om zijn vrolijke, energieke uitstraling.

En niet alleen als presentator is Iven een graag gezien gezicht. Hij speelt in commercials, figureert in printcampagnes en doet bovendien de presentatie van grote evenementen van zowel profit- als non-profit organisaties.

Amara van der Elst
Amara van der Elst woont in Rotterdam, maar haar thuis is op het podium. Amara heelt, verbind en verbreed, via woord, ritme en beweging.
Ze brengt vuur op podia door Nederland en daarbuiten. Heel Nederland heeft haar al twee keer zien stralen in performances op nationale televisie. Ze heeft twee keer voor het koningshuis gestaan. Ze heeft haar eigen spoken word writerscamp genaamd Rhyme & Reason en draagt de titel van Onderwijs Innovatie Talent van het Jaar. Ze is ambassadeur voor Rabobank Clubsupport. Ze heeft columns geschreven voor Volkskrant. Ze staat op het album ‘Binnenste Buiten’ met Spraakuhloos. Onlangs was ze te gast op Radio1 in België. Dit doet zij allemaal terwijl ze daarnaast nog de voltijd studie Creative writing volgt aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten.

Murat Isik
Murat Isik debuteerde in 2012 met de roman ‘Verloren Grond’. Hier ontving hij de Bronzen Uil Publieksprijs voor. Met zijn tweede roman ‘Wees onzichtbaar’ (2017) won hij de Libris Literatuur Prijs 2018, de Boekhandelsprijs en de Inktaap. Het boek werd daarnaast NRC Boek van het Jaar 2017. In 2019 scheef hij het Boekenweekessay ‘Mijn Moeders Strijd’, dat in 2020 in een uitgebreide versie verscheen. Zijn werk is vertaald in het Duits, Zweeds en Turks.

Deel deze pagina: