‘Leesplezier in de praktijk’ volgens… de bezoekers

"Je bent geneigd om een beetje vastgeroest te raken in je eigen wereldje, terwijl het in de literatuur juist de bedoeling is dat je in een andere wereld mag verdwijnen." - Irene Lam, bovenbouwdocent Nederlands en Zang, Erasmus College

Tijdens de Dag van het Literatuuronderwijs 2024 spraken we met bezoekers over hoe zij leesplezier in de klas aanpakken en hoe zij de Dag van het Literatuuronderwijs ervaren. 

Docent Nederlands en Spaans op het Wolfert Tweetalig in Rotterdam, Valerie van Reeuwijk is voor de tweede keer aanwezig op de Dag van het Literatuuronderwijs. Ze vindt de dag altijd erg inspirerend, omdat je er nieuwe inzichten opdoet en lesideeën krijgt. “Ik zie het als een schooldag voor docenten. Een hele leuke schooldag, dat wel.” 

Babet van Lier, docent Nederlands op het ROC van Amsterdam, is erg blij dat er dit jaar een speciaal mbo-programma is. Ze sluit zich aan bij Michelle van Dijk, die een deel van de openingslezing verzorgde. “Ik vind dat we de lat eerder hoger moeten leggen, dan lager. Het begint bij aantrekkelijk maken.” Zelf houdt ze zich binnen school bezig met de boekencollectie, in samenwerking met de bibliotheek, om zoveel mogelijk mooie boeken aan te kunnen reiken aan collega-docenten. 

Irene Lam, bovenbouwdocent Nederlands en Zang op het Erasmus College in Zoetermeer, is samen met de volledige sectie Nederlands naar de Dag van het Literatuuronderwijs gekomen. “We zien het echt als een uitje.” Naar leerlingen wil ze graag uitdragen dat boeken gezelschap zijn. “Je neemt een boek mee en overal waar je bent kun je een stukje lezen; je hebt eigenlijk een soort vriend bij je. Als je klaar bent met een boek, mis je het ook echt. Zo moeten we het naar leerlingen ook presenteren. Een film kijk je en daarna zet je het uit; afgelopen. Maar een boek gaat overal met je mee naartoe.”
Ze brengt leesplezier in de praktijk door leerlingen met korte fragmenten uit boeken kennis te laten maken. “Iedereen heeft een andere belevingswereld, waar weer wat anders bij aansluit. Op deze manier probeer ik iedereen aan te spreken. Dan praten we erover en proberen we het te verbinden aan deze tijd als het een ouder fragment is. Ook al sluit het niet helemaal bij een leerling aan, probeer ik dat op die manier wel zo veel mogelijk te doen.” 
Lam vindt dat alle docenten Nederlands naar de Dag van het Literatuuronderwijs moeten komen, omdat het een inspirerende dag is die eens een ander perspectief biedt. “Je bent geneigd om een beetje vastgeroest te raken in je eigen wereldje, terwijl het in de literatuur juist de bedoeling is dat je in een andere wereld mag verdwijnen.”

De vele inspirerende sessies en gesprekken met vakmensen, maakten de Dag van het Literatuuronderwijs 2024 tot een erg bijzondere dag. Passionate Bulkboek bedankt iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan de totstandkoming van het symposium. We zien u terug graag op de achttiende editie in 2026.

Beeld: Marco de Swart

Nieuws