Eerste programma speciaal voor mbo-docenten – de Dag van het Literatuuronderwijs 2024

 

Als mbo-docent kunt u dit jaar een speciaal programma volgen tijdens De Dag van het Literatuuronderwijs. De dag vindt plaats op dinsdag 5 november 2024 in De Doelen in Rotterdam. Bent u er bij? Het belooft een inspirerend symposium te worden met een veelzijdig programma vol workshops en lezingen over thema’s zoals AI, verboden boeken, en leesplezier versus leesvaardigheid. We zetten het programma voor u op een rijtje.

Een prikkelende opening
Lezen, kunnen we dat het beste verplichten, of heeft het geen zin als we ‘elitaire literatuur’ opleggen? Deze vraag exploreren Kluun en Michelle van Dijk tijdens de opening van De Dag van het Literatuuronderwijs. Kluun luidt de alarmbel; van Dijk brengt een aantal misverstanden aan het licht. Met deze prikkelende stof tot nadenken start u de dag, waarna u als mbo-docent een aantal uiteenlopende workshops volgt, die verschillende aspecten belichten van leesplezier in het mbo. Lees hieronder verder wat de workshops inhouden.

Het mbo-programma
Deelsessie 1:
Soms lijkt leesmotivatie bij mbo/hbo-studenten onvindbaar. Toch ziet deze groep vaak het nut van lezen in om beter te worden in hun vak. David Roelofs neemt u in de workshop Lezen voor je vak: boeken bij beroepen mee in een project dat uitgaat van de persoonlijke motivatie van studenten en hierop inspeelt, om jongeren zo aan het lezen te krijgen.


Deelsessie 2:
Hoe maakt u de stof van Burgerschapslessen levendig en persoonlijk? Met verhalen! In de workshop Hoe blaas je met boeken het vak Burgerschap leven in? pleit Irene Tegelaar voor de ideale positie van literatuur om de kerntaken van Burgerschap met maatschappelijke thema’s te verbinden.


Deelsessie 3:
Wat als we niet de gebaande paden hoeven te betreden om ons te uiten? In de unieke workshop Ontdek de kracht van woorden neemt Elten Kiene u mee op een inspirerende reis van spoken word, verbinding en expressie. Dit als middel om dichter tot de ander te komen.

Wachtlijst
Heeft u nog geen kaarten? De Dag van het Literatuuronderwijs is op dit moment uitverkocht. Meld u hier aan voor de wachtlijst en ontvang uiterlijk 31 oktober bericht indien er tickets zijn vrijgekomen.

Nieuws