Zwijgen is (g)een optie. Een 18e-eeuwse #MeToo-zaak

In deze workshop onderzoeken we de zeggingskracht van de achttiende-eeuwse briefroman De historie van mejuffrouw Sara Burgerhart voor leerlingen van nu. Wat betekent het om op te groeien als meisje in de achttiende eeuw? Welke ruimte krijgen meisjes in teksten uit deze en andere periodes? Wat is er veranderd ten opzichte van de meisjes van nu?

We behandelen delen van een complete lessenreeks over deze roman en bekijken wat leerlingen uit mijn eigen klassen ermee gedaan hebben. Behalve een kennismaking met Sara Burgerhart komen vragen over de didactiek van historische teksten aan bod en waarom je juist historische teksten nodig hebt wanneer je actuele morele dilemma’s wilt bespreken.

Je gaat naar huis met een complete lessenreeks inclusief animatie en inspiratie om met Sara Burgerhart en andere historische teksten aan de slag te gaan.

De workshop is gericht op bovenbouwleerlingen havo en vwo, maar de didactische uitgangspunten zijn ook toe te passen op leerlingen op het (v)mbo en in de onderbouw.

14:15 - 15:15
Deelsessie 3
Locatie wordt later bekendgemaakt

Joke Brasser is eerstegraads docent Nederlands op het Openbaar Lyceum Zeist en ontwikkelt lesmateriaal voor het literatuuronderwijs voor o.a. Kern Nederlands, Literatuurgeschiedenis.org en haar eigen website, klassiekers in de klas. Ze ontving voor deze lessenreeks over Sara Burgerhart een subsidie van de MdNL. De lessenreeks is tot stand gekomen in samenwerking met professor Yra van Dijk en Marie-Jose Klaver, docent Nederlands en vakdidacticus.