Workshop #Leeseenvrouw

Namens schrijverscollectief Fixdit geven Sanneke van Hassel en Shantie Singh inzicht in de mechanismen die ervoor zorgen dat de meeste mensen nog steeds meer boeken geschreven door mannen lezen, dan door vrouwen. Met Fixdit brengen ze in september het manifest Optimistische woede uit waarin dit  aan de kaak wordt gesteld. Op de middelbare school komt dit verschijnsel ook voor, en is onder andere zichtbaar bij de keuzes van de literatuurlijst. Singh en Van Hassel houden een pleidooi voor een diversere leeslijst en komen met input van de deelnemers tot een to do list voor docenten om hier op eenvoudige én rigoureuze wijze iets aan te doen.

 

13:00 - 14:00
Deelsessie 2
Schadee Zaal

Shantie Singh is schrijfster, presentatrice, theatermaakster, columnist, storytelling fashionista en een creatieve bestuurskundige. Ook wel bekend als ‘glambtenaar’. In 2015 verscheen haar debuutroman Vervoering (uitgeverij De Geus) en dit boek werd genomineerd voor de Inktaap 2016. In 2020 verscheen haar 2de roman De Kier (ook bij uitgeverij De Geus). Zij houdt ervan om onzichtbare verhalen zichtbaar te maken en heeft een zwak voor de ‘underdog en ‘stille heldinnen’.

Sanneke van Hassel schrijft korte verhalen en romans (o.a. Nest, 2010). Ook heeft ze voor dagblad NRC een rubriek over vrije tijd. Voor haar eerste twee verhalenbundels IJsregen en WItte veder won ze de BNG Nieuwe Literatuurprijs. In 2014 won ze de Anna Blamanprijs voor haar hele oeuvre en haar inzet voor het genre van het korte verhaal. Veel van haar werk speelt zich af in de stad, een criticus schreef: ‘Sanneke van Hassel schrijft grotestadsverhalen van deze tijd’.

Singh & Van Hassel zijn allebei lid van Fixdit!

Deel deze pagina: