Wel verdiend, niet ontvangen

Is het mogelijk de geschiedenis te corrigeren? Eerder dit jaar lanceerde het museum de online expositie Wel verdiend, niet ontvangen over vrouwelijke auteurs en de P.C. Hooft-prijs, de grootste literatuurprijs van Nederland. Van de 73 laureaten zijn er maar 13 vrouw. Geen verrassende uitkomst, maar wel een die licht schijnt op het tekort aan waardering dat vrouwelijke auteurs van oudsher ontvangen in vergelijking met hun mannelijke collega’s. Om deze reden legde het Literatuurmuseum een onafhankelijke jury de vraag voor: welke reeds overleden vrouwelijke auteurs hadden de prijs óók verdiend? Dat leverde een lijst op met 33 namen: allemaal schrijvers van interessante, prijswaardige oeuvres.

Het Literatuurmuseum geeft samen met Alma Mathijsen een prikkelende en actieve workshop. Je leert onderbelichte, vrouwelijke auteurs van vroeger en nu kennen en ontdekt hoe je dialoog en discussie over literatuur en representatie kunt stimuleren in de klas. Je gaat naar huis met een mooie boekenlijst!

13:00 - 14:00
Deelsessie 2
Locatie wordt later bekendgemaakt

In het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum spelen leerlingen literaire games en worden ze uitgedaagd de fantasie te gebruiken. Het museum verzorgt museumlessen voor het primair- en voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs. De lessen zijn behalve leerzaam ook spannend en verrassend.

Alma Mathijsen (1984) schreef vijf romans, een novelle en een verhalenbundel. In 2011 verscheen haar debuutroman Alles is Carmen, gevolgd door De grote goede dingen (2014). In 2017 verscheen Vergeet de meisjes, dat lovend werd ontvangen en op de shortlist van de BNG Bank Literatuurprijs terechtkwam.