Verboden beelden en boeken

Waarom wordt een boek verboden? En wat kunnen we leren van de gronden waarop een boek niet meer gelezen mag worden? Met een diepgewortelde nieuwsgierigheid bespreekt Marjoleine Molenaar deze vragen in haar werk Verboden boeken. Een verkenning van grenzen, taboes, en waarden. Want wat bespreek je wel en niet in de klas als normen en waarden enorm uiteenlopen? En wat toon je wel en wat toon je niet?

In De Cartooncrisis, een vierdelige podcast over cartoons, docenten en de beperkingen van de vrijheid van meningsuiting behandelt filosoof Stine Jensen deze vraagstukken. Als universitair docent literatuurwetenschap stelde zij tien jaar lang de bespreking van verboden boeken in het onderwijs aan de kaak.

Samen zullen Marjoleine en Stine aan de hand van beider werk dieper ingaan op de bespreking van verboden boeken en beelden in de klas. Het wordt een filosofisch gesprek over wat wel en niet mag.

Het gesprek wordt gemodereerd door schrijver Mira Feticu.

13:00 - 14:00
Deelsessie 2
Locatie wordt later bekendgemaakt

Stine Jensen is filosoof, schrijver, programmamaker. Ze is bijzonder hoogleraar publieksfilosofie aan de EUR en columnist bij NRC Handelsblad. Ze publiceerde vele filosofische kinderboeken en boeken voor volwassenen. Haar kinderboek Lieve Stine, weet jij het? werd in 2015 bekroond met een Zilveren Griffel. Ze maakte o.a. de podcast De Cartooncrisis en Zin van de Dag. Haar laatste werk Onderstroom bespreekt de waarde van kunst en cultuur in een samenleving die steeds meer focust op scoren, rapportcijfers en aandachttrekkerij.

Marjoleine Molenaar is schrijver en tentoon­stellings­maker. Ze werkt in de bibliotheek, dé plek waar verschillende mensen en ideeën bij elkaar komen. Met Verboden boeken laat ze zien wat haar zo fascineert: het feit dat uiteenlopende lezers, jong en oud, uit alle hoeken van de wereld, heel anders kunnen kijken naar hetzelfde boek.

Mira Feticu is schrijver en performer. Van haar hand verschenen onder meer Liefdesverklaring aan de Nederlandse taal en Lief kind van mij. Als journalist publiceert Feticu in Trouw, De Groene Amsterdammer en diverse Roemeense media. Feticu doet onderzoek naar migranten uit Oost-Europa, geeft lezingen over literatuur, Roma-cultuur en totalitarisme.