Queerliteratuur in de les
Mensen die zich als queer identificeren weten: een verhaal is niet zwart of wit, maar alle kleuren daartussen. En dat is niet grijs. Er zijn steeds meer boeken die al die kleuren omarmen en beschrijven, en er zijn steeds meer jongeren wier wereld hierdoor opengebroken wordt. Jongeren die uit de kast durven komen, die gesprekken durven voeren, zich gehoord voelen. Maar er zijn ook mensen die het indoctrinatie noemen en al uitslag krijgen van woorden als lentekriebels. Hoe zorgen we ervoor dat jongeren daar niet de dupe van zijn, hoe zorgen we voor een verbreding in plaats van vernauwing in verhalen en wereldbeelden? Omarm samen met ons het queerperspectief, waarin liefde zegeviert.
Teddy Tops gaat in gesprek met Pim Lammers en Ludwig Volbeda en verkent aan de hand van queerboeken.nl de mooiste boeken om in de les aandacht aan te besteden.
Pim Lammers (1993) is schrijver en dichter. Begin 2017 verscheen zijn debuut Het lammetje dat een varken is (illustraties: Milja Praagman). Het prentenboek werd bekroond met een Zilveren Griffel en daarmee werd Pim de jongste Griffel-winnaar in de geschiedenis van de prijs. Inmiddels heeft hij verschillende titels op zijn naam staan, waaronder een groot aantal kinderboeken over gender- en seksuele diversiteit. In 2022 ontving hij voor zijn inspanningen voor een diverser kinderboekenlandschap een van de eerste Boer Boris Premies. Voor volwassenen schrijft Pim poëzie, korte verhalen en persoonlijke reportages. Ook werkt hij als vertaler van kinderboeken en als recensent voor onder andere de Winq en Queerboeken.nl.
Ludwig Volbeda (1990) studeerde illustratie aan de kunstacademie Sint Joost in Breda. Momenteel woont en werkt hij in Amsterdam, waar hij werkt aan kinderboeken en autonoom werk. In 2018 won hij de Gouden Penseel voor het boek Fabeldieren, geschreven door Floortje Zwigtman. In 2021 won hij de Gouden Penseel voor Hele verhalen voor een halve soldaat, geschreven door Benny Lindelauf. Het liefst vult Ludwig zijn muren en schetsboeken met kleine briefjes, tekeningen, schetsen en cartoons. Ludwig heeft een fascinatie voor alles dat klein is, zoals knoopjes en kevers. Verder is hij geïnteresseerd in verzamelingen in allerlei vormen, zoals (foto-)archieven, achtergelaten boodschappenlijstjes, of gereedschapskisten. Hij haalt inspiratie uit literatuur, geschiedenis, landschappen, fotografie, poëzie en strips. Strips inspireren hem om te experimenteren met het ritme van beelden, en de samenwerking tussen tekst en beeld. In 2024 verschijnt zijn jeugdromandebuut als auteur, het boek Oever.