Historie
Op 30 oktober 1992 vond de eerste editie van de Dag van het Literatuuronderwijs plaats, destijds nog als Bulkboeks Dag van het Literatuuronderwijs in Grand Hotel Krasnapolsky, voor meer dan zeshonderd docenten Nederlands. O.a. Hella Haasse, Maarten ’t Hart en Willem Wilmink stonden op het programma en de dag werd afgesloten door Freek de Jonge. Een uitgebreid verslag van deze eerste editie verscheen in tijdschrift Tsjip/Letteren en kunt u hier teruglezen. Sindsdien wordt de Dag van het Literatuuronderwijs tweejaarlijks georganiseerd. Sinds 2000 wordt de Dag van het Literatuuronderwijs georganiseerd door Passionate Bulkboek.
Bestel tickets voor de eerstvolgende editie van de Dag van het Literatuuronderwijs op dinsdag 5 november 2024 in de Doelen in Rotterdam hieronder.
Tickets bestellenVerschillende thema’s
Elke editie van het symposium staat een actueel thema centraal. Voor de aankomende editie is dat thema ‘(Lees)plezier in de praktijk’. Dit symposium zal plaatsvinden op dinsdag 5 november 2024 in de Doelen in Rotterdam.
Bij de vorige editie in 2022 was het thema ‘Literatuuronderwijs, met de tijd mee’, waarbij veranderingen in zowel de manier waarop leerlingen lezen als de aandacht voor diversiteitsthema’s in literatuur centraal stonden.
Een ander voorbeeld is het thema van de editie van 2000: ‘De school als poldermodel’. Hierbij draaide het symposium om de school als organisatie en over geïntegreerd literatuuronderwijs. Andere jaren stonden onderwerpen als smaakontwikkeling in de literatuur, de kracht en macht van verhalen en de discussie rondom wel of niet het lezen voor de lijst centraal.
Breder spectrum
Door de jaren heen werd het spectrum van het symposium breder: het aanbod lezingen en workshops voor eerstegraads docenten Nederlands werd uitgebreid met programma’s voor tweedegraads docenten Nederlands, waardoor ook het stimuleren van leesplezier in de (onderbouw en/of vmbo/mbo) klas aan de orde komt.
Vanaf 2013 worden ook nadrukkelijk studerenden voor eerste- en tweedegraads docenten Nederlands (Lio’s) geënthousiasmeerd om deel te nemen aan de Dag van het Literatuuronderwijs, o.a. door een eigen programmering en een aangepaste ticketprijs. Ook biblio- en mediathecarissen kunnen sinds een aantal jaar een speciaal samengesteld programma volgen.
Handboek Literatuuronderwijs
Om ook na het symposium te blijven inspireren verscheen tot 2018 na iedere editie het Handboek Literatuuronderwijs. In het handboek werd door middel van columns en wetenschappelijke artikelen dieper ingegaan op de onderwerpen die tijdens het symposium aan bod kwamen. De meest recente edities van het Handboek zijn hier te vinden:
Handboek 2017-2018 Handboek 2015-2016 Handboek 2013-2014 Handboek 2011-2012