Vloggen voor de lijst

Hoe krijg je de huidige YouTubegeneratie aan het lezen? Boekvlogger en docent Nederlands Jörgen Apperloo besloot een paar jaar geleden iets nieuws te proberen en startte Vlogboek: een YouTubekanaal met video’s waarin hij op originele wijze Nederlandse romans bespreekt. Zijn leerlingen heeft hij inmiddels ook aan het vloggen gekregen.… over boeken! Met zijn eigen video’s als voorbeeld liet hij bovenbouwleerlingen een vlog maken over een boek dat ze hadden gelezen. Er ontstonden verrassende, grappige en talentvolle video’s waaraan de leerlingen zichtbaar veel plezier hadden beleefd.

Marco De Swart
13:00 - 14:00
Deelsessie 2
Ruys Zaal

In deze workshop zal Jörgen ingaan op het fenomeen boekvloggen en zal hij de do’s en don’ts van een vlogopdracht bespreken. Aan welke eisen moet een boekvlog voldoen en hoe kun hier in je lessen op aansluiten? Wellicht heb je binnenkort zelf ook een klas vol lezers én boekvloggers.

Apperloo is docent Nederlands aan het Fioretti College in Lisse. Vier jaar geleden startte hij naast het lesgeven zijn serie vlogboek. Inmiddels staan er meer dan 100 filmpjes online. Ook begon hij in 2017 een nieuwe reeks, de Vitrine, om minder bekende schrijvers uit de vergetelheid te halen.

Deel deze pagina: