Poëzieonderwijs aan de hand van Wigman

De gedichten van Menno Wigman zijn, behalve prachtig, ook zeer geschikt voor het geven van poëzie-onderwijs in het VO. Ze zijn direct en toegankelijk, combineren tijdloze romantische thematiek met hedendaagse, vaak stadse elementen en vormtechnisch kan men het hart ophalen.

Chris van Houts
14:15 - 15:00
Deelsessie 3
Ruys Zaal

Kortom: allerlei aspecten die bij het ‘klassieke’ poëzieonderwijs aan de orde moeten komen, kunnen aan de hand van Wigmans werk uitstekend behandeld worden. Maar hoe brengen we al deze schoonheid en kennis op een aantrekkelijke manier over aan de klas, die immers zelden zit te springen om poëtisch onderwijs? Bijvoorbeeld met het interactieve presentatieprogramma Nearpod. Hiermee worden leerlingen (met hun laptop, tablet of telefoon) actief betrokken bij de stof omdat ze moeten reageren op allerlei soorten vragen. Hun antwoorden kunnen vervolgens eenvoudig gedeeld worden.

Deze workshop bestaat uit het volgen van deze interactieve, multimediale les. Daardoor wordt u niet alleen ondergedompeld in het werk van Wigman, maar maakt u ook kennis met het programma Nearpod dat zich uiteraard voor veel meer toepassingen leent. Na afloop wordt de les ter beschikking gesteld en kun u hem naar eigen goeddunken al dan niet aanpassen aan uw doelgroep. De les is ontworpen voor bovenbouw havo/vwo en wordt gegeven door Iris van Erve (directeur Internationale Vereniging voor Neerlandistiek) en Janneke Louwerse (docent Nederlands en ICT Instituut voor Lerarenopleidingen).

Deel deze pagina: