Literatuur en lol in het vmbo

Gaan deze twee woorden wel samen op het vmbo: literatuur en lol? Caroline Wisse en Margje Woodrow zeggen volmondig JA. Durf je het aan om in deze workshop te lezen, geïnspireerd te worden, te lachen, verbaasd te zijn, te luisteren, voor te dragen, stil te zijn en concrete lesideeën op te doen? Wees gewaarschuwd: misschien kom je hier leerlingen in het wild tegen.

Marianne Kriek
14:15 - 15:00
Deelsessie 3
Schadee Zaal

Caroline Wisse staat sinds 2000 voor de klas en is in het vmbo helemaal op haar plek. Ze is een groot leesbevorderaar en krijgt met haar enthousiasme en originele lesideeën leerlingen aan het lezen. Jarenlang heeft ze als taalcoördinator gewerkt. In haar lessen staan verhalen centraal, worden de lesstof zoveel mogelijk in context en geïntegreerd gegeven en gaat uit van de belevingswereld van de leerling. Als zelfstandig onderneemster heeft zij Taalenttraining opgericht en werkt zij nauw samen met onder meer Stichting Lezen en Bibliotheek Utrecht. Sinds 2014 schrijft zij het lesmateriaal voor de Jonge Jury dat in 2017 vanuit een nieuw concept werkt. Ze is auteur van Plot26, een methode Nederlands van uitgeverij Blink. Daar heeft zij o.a. Plotify bedacht, een online platform met korte verhalen, gedichten en boeken.

Margje Woodrow schrijft bloedje spannende jeugdthrillers met een morele twist. Ze is een veelgevraagd auteur op middelbare scholen, vanwege haar interactie met leerlingen en omdat ze stof geeft om over na te denken. Wat zou jij doen als je voor die bijna onmogelijke keuze stond? Waarom? Margje is open over de soms kip zonder kop keuzes die ze maakte in haar jeugd. En wat daarvan de gevolgen waren. Jezelf kwetsbaar opstellen zorgt voor verbinding. De personages in haar boeken zijn levensecht en herkenbaar. Leerlingen zouden zomaar (hopelijk niet) in zo’n situatie kunnen belanden. Door haar jarenlange ervaring als leerkracht van groep 8 weet Margje heel goed hoe het werkt in een groep. Gedachten, gevoelens, mooie en minder mooie momenten worden met elkaar gedeeld. Margje kent de belevingswereld van jongeren op haar duimpje. Bijna dan, want ze smult van de input die ze tijdens schoolbezoeken van leerlingen krijgt.

Deel deze pagina: