Tijdens het symposium Pabo Leest! op 20 november in de Doelen te Rotterdam worden studenten van pabo-opleidingen geïnformeerd en geïnspireerd over hoe het (voor)leesplezier in het basisonderwijs bevorderd kan worden. Het programma bestaat uit lezingen en workshops, waar de studenten kennis en ideeën opdoen om toe te passen in hun (toekomstige) lessen.

Kaarten kosten slechts € 25,- en zijn inclusief lunch. Houd de website en de Facebookpagina in de gaten voor de bekendmaking van het programma en het inschrijven voor de verschillende sessies.

Programma

Het pabo-symposium bestaat uit een plenaire opening en afsluiting en maar liefst negen verschillende deelsessies, waarvoor het inschrijvingsproces van start gaat in september. Pabo Leest! staat dit jaar in het teken van leestijd, met als thema ‘De tijd van je lezen!’. Hierbij worden uiteenlopende onderwerpen behandeld rondom het thema, zoals vrij lezen in de klas, tijdloze klassiekers voor kinderen en voorleestijd.

Bekende schrijvers, illustratoren, didactici en wetenschappers geven tijdens het symposium lezingen en workshops die hierop aansluiten. Kinderboekenschrijver en voormalig basisschooldirecteur Edward van de Vendel, bekend van o.a. Superguppie en de serie Tijgerlezen, zal spreken over het belang van lezen in de klas. Schrijversduo én kinderboekenambassadeurs Hans en Monique Hagen geven een workshop over jeugdpoëzie. Kinderboekenillustrator Martijn van der Linden komt vertellen over zijn werk tijdens het symposium. Schrijver Jaap Robben geeft zijn kijk op literatuuronderwijs en hoe je jeugdboeken kunt gebruiken in de klas. Ook is stadsdichter van Rotterdam, Derek Otte, aanwezig, die aan de hand van gedichten zoals ‘Blits de kikker’ ook jongere doelgroepen aanspreekt. Dichter des vaderlands Ester Naomi Perquin, die een sterke affiniteit met leesbevordering voor alle leeftijden heeft, gaat in gesprek over leesplezier en schrijven voor kinderen. Zij wordt geinterviewd door dichter en poëziedocent Jos van Hest.

Jacques Vriens

Jacques Vriens (1946) verzorgt de keynote tijdens de plenaire opening van Pabo Leest!. Jacques is kinderboekenschrijver en toneelspeler en heeft jaren gewerkt als basisschoolleerkracht en –directeur. Zijn tijd voor de klas maakte hem enthousiast voor kinderboeken en inspireerde hem voor o.a. Meester Jaap. Hij heeft voor zijn kinderboeken al veel prijzen in ontvangst mogen nemen, zoals meerdere Griffels, de Archeon Thea Beckmanprijs en de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. Verder zijn twee van zijn boeken, Achtste-groepers huilen niet en Oorlogsgeheimen verfilmd en beide bekroond met een Gouden Kalf. Zijn boek Tien torens diep is geadapteerd tot een tv-serie.

Edward van de Vendel

Edward van de Vendel (1964) schrijft jeugdromans, gedichten, toneel en non-fictie. Verder geeft hij gastcolleges en lezingen over zijn werk en heeft een overduidelijke affiniteit voor het onderwijs. Hij komt niet alleen uit een echt onderwijsgezin, maar heeft ook zijn eigen school opgericht in Heemstede, waar hij vier jaar lang directeur was. Aan de hand van de prijzen die zijn werk ontvangen hebben, wordt duidelijk dat Edward niet alleen passie, maar ook een sterke aanleg, heeft voor de jonge doelgroep. Hij heeft meerdere Zilveren Griffels op zak en kreeg voor zijn Supperguppie-dichtbundel onder meer de Woutertje Pieterse Prijs. In 2005 mocht Edward ook het Kinderboekenweekgeschenk schrijven (Wat rijmt er op puree?).

Hans en Monique Hagen

Dichtersduo en Nederlands Kinderboekenambassadeurs Hans en Monique Hagen zijn beiden werkzaam geweest binnen het onderwijs. Monique is van oorsprong kleuterleidster en dramadocent, Hans werkte als leraar Nederlands en geschiedenis. In 1984 begon het paar hun gezamenlijke dichterscarrière, voornamelijk gericht op jonge kinderen. Ze hebben inmiddels veertien boeken uitgebracht, waaronder de succesvolle dichtbundel Jij bent de liefste (2000),  bekroond met de Kinderboekenwinkelprijs. Zowel Hans als Monique zijn nog altijd erg begaan met het onderwijs. Hans geeft regelmatig workshops op scholen in binnen- en buitenland en Monique verzorgt onder meer poëzieworkshops en lezingen op basisscholen en pabo’s.

Derek Otte

Dichter en spoken word-artiest Derek Otte (1988) is naar eigen zeggen ‘schrijvenaar en sprekenaar’, met taal als zijn beroep sinds 2010. Derek produceert versjes, spoken word en korte verhalen, waarbij een goede dosis hiphop-invloeden merkbaar zijn. In 2015 debuteerde hij met zijn dichtbundel Regelgeving bij Uitgeverij Rorschach, die hij samen met een vriend oprichtte. In 2016 werd Derek uitgeroepen tot stadsdichter van Rotterdam en in 2017 bracht hij zijn tweede bundel TOFLOF uit. Buiten het werken aan zijn eigen repertoire, zet de Rotterdammer zich ook in om ander jong schrijftalent een kans te geven. In 2012 startte hij het literaire podium Paginagroots en geeft regelmatig taalworkshops in het teken van bijvoorbeeld creatief schrijven, podiumpresentatie, social media en spoken word.

Jos van Hest

Jos van Hest (1946) is dichter, publicist, presentator en poëziedocent. Hij studeerde Nederlands en theaterwetenschappen en debuteerde in 1968 met Tegen beter weten. In de Koninklijke Bibliotheek zijn zo’n 200 titels, met name educatieve boeken voor kinderen, van hem opgenomen. Hij heeft menige schoolklassen weten te inspireren tot het schrijven van gedichten en een van de projecten leidde zelfs tot de publicatie doei roos ik zal je missen. Jos is hiernaast ook redacteur van het Poëziefonds OPEN van Uitgeverij Kontrast. Door al zijn harde werk en inzet op het gebied van poëzie en cultuureducatie werd de docent en dichter in 2010 zelfs benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.  

Ester Naomi Perquin

Ester Naomi Perquin (1980) is Dichter des Vaderlands en debuteerde in 2007 bij Uitgeverij van Oorschot met de dichtbundel Servetten halfstok. Ze werkte vier jaar als gevangenisbewaarder om haar studie aan de Schrijversvakschool in Amsterdam te kunnen betalen. Dit werk inspireerde haar bundel Celinspecties, die verscheen in 2012 en werd bekroond met de VSB Poëzieprijs. In 2017 verscheen haar nieuwste bundel Meervoudig afwezig. Perquins werk is regelmatig in de prijzen gevallen: ze ontving onder meer de Anna Blamanprijs, de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs en de J.C. Bloemprijs. Verder schrijft Perquin ook essays en korte verhalen, geeft ze masterclasses en is ze erg begaan met leesbevordering voor alle leeftijden. Tijdens Pabo Leest! wordt ze over het schrijven van (jeugd) poëzie geïnterviewd door Jos van Hest.

Jaap Robben

Jaap Robben (1984) is schrijver, dichter en theatermaker. In 2004 debuteerde hij met zijn eerste dichtbundel Twee vliegen en van 2008 tot 2010 was hij stadsdichter van Nijmegen. Jaap schrijft regelmatig theaterteksten en staat zelf ook op de planken, zowel in het theater als op festivals. Verder heeft hij ook ervaring als gastdocent in het hoger onderwijs. Zijn meest besproken boek De Zuurtjes, een kruising tussen een prentenboek en jeugdroman, verscheen in 2010 en ving prijzen, maar ook stevig commentaar door Stichting Bijbel en Onderwijs, die het een satanisch boek noemden. Buiten jeugdliteratuur schrijft Jaap ook romans voor volwassenen. In september brengt Jaap zijn tweede roman, Zomervacht, uit bij De Geus.

Martijn van der Linden

Martijn van der Linden (1979) is kinderboekenillustrator met werk dat in meer dan twaalf landen is verschenen en verschillende prijzen heeft gewonnen. In 2016 won hij samen met kinderboekenschrijver en Pabo Leest! spreker Edward van de Vendel de Woutertje Pietserse prijs voor Stem op de okapi (2015). Sinds 2004 maakt Martijn ook prentenboeken, samen met zijn vrouw, kinderboekenschrijver Maranke Rinck. Vorig jaar mocht het Martijn met zijn vrouw het prentenboek van de Kinderboekenweek 2017 maken, Knikkeruil.  

Een klas vol enthousiaste schrijvers en lezers

In deze lezing/workshop laat Janneke Schotveld (ervaren als Schoolschrijver en bekend van o.a. Superjuffie!, Botje en het Kinderboekenweekgeschenk 2017 Kattensoep) deelnemers ervaren dat schrijven en lezen dicht bij elkaar liggen. Aan de hand van praktijkvoorbeelden ontdekken zij hoe creatief schrijven kinderen motiveert om te lezen – en andersom.

Leestijd = leertijd – Keynote Kees Broekhof

Kees Broekhof is al 25 jaar actief als taaldeskundige voor Sardes. Hij is lid van de Leespluim-jury en de redactie van Kiddo. Hij heeft meer dan 100 publicaties op zijn naam staan, waaronder de populaire reeks Meer lezen, beter in taal. In zijn keynote speech laat hij zien wat kinderen leren van het lezen van boeken, met name hoe zij begrijpend lezen leren terwijl zij lezen voor hun plezier. Dat doet hij o.a. aan de hand van voorbeelden uit Ronja de roversdochter. Tijd steken in leesplezier is tijd winnen bij begrijpend lezen!

Deel deze pagina: